faq
Vragen over beginnen met rijles
Wanneer kan ik beginnen met rijlessen?
Je kunt beginnen met rijlessen zodra je 16,5 jaar oud bent. Het is mogelijk om eerder te beginnen met de theorie zodat jij je theoretische kennis in de praktijk kunt oefenen. Tot 95 jaar ben je bij ons welkom!
Kan ik rijlessen krijgen in een andere taal?
Bij onze rijschool bieden we rijlessen aan in het Nederlands en Engels. Als je geen Nederlands of Engels spreekt, ben je verantwoordelijk voor het meenemen van een tolk naar elke rijles en naar je examens. De tolk moet tijdens de lessen en het examen vertalen, zodat jij de instructies en feedback goed kunt begrijpen. Let op: de extra kosten voor het inhuren van een tolk zijn voor eigen rekening en moeten door de leerling worden betaald.
Heb ik een theoriecertificaat nodig om te starten met rijlessen?
Nee, je hebt nog geen theoriecertificaat nodig om te beginnen met rijlessen. Je kunt starten met de praktijklessen en de theorie parallel aan de rijlessen leren, maar het heeft natuurlijk meerdere voordelen als je al wel over je theorie beschikt.
Kan ik rijles nemen met een medische beperking?
Ja, het is mogelijk om rijlessen te nemen met een medische beperking, maar in sommige gevallen heb je een speciaal onderzoek nodig of moet je toestemming krijgen van het CBR voordat je mag rijexamen doen.
Kan ik rijles krijgen met autisme spectrum stoornissen (ass)?
Bij Rijschool VAN DER EIJK begrijpen we dat iedereen een andere manier van leren heeft. Daarom bieden wij rijlessen die speciaal zijn afgestemd op leerlingen met ASS (Autisme Spectrum Stoornissen), zoals ADHD, ADD en autisme, én leerlingen die te maken hebben met faalangst. Met onze ervaring en persoonlijke aanpak zorgen we voor een rustige, ondersteunende leeromgeving waarin jij je op je gemak voelt en je zelfvertrouwen kunt opbouwen. Wij bieden geduld, duidelijkheid en de juiste begeleiding, zodat jij je rijbewijs kunt behalen in je eigen tempo.
vragen over de autorijles
Hoeveel rijlessen heb ik nodig?
Het aantal rijlessen verschilt per persoon. Gemiddeld heeft een leerling een landelijk gemiddelde van 55 lesuren nodig om in 1 keer goed te slagen (2025), maar dit hangt af van je rijvaardigheid en ervaring. Sommige mensen hebben meer lessen nodig, anderen minder. De tijd om je rijbewijs te halen hangt af van je voortgang en het aantal rijlessen dat je nodig hebt. Het kan variëren van enkele maanden tot een jaar, afhankelijk van je persoonlijke situatie en wanneer je klaar bent voor het examen.
vragen over de de 1-daagse aanhangeropleiding
Heb ik een BE rijbewijs nodig voor het trekken van een aanhanger?
Ja, als de aanhanger, trailer of caravan die je wilt trekken meer weegt dan 750 kg en de combinatie van het voertuig en de aanhanger zwaarder is dan 3500 kg, heb je een BE rijbewijs nodig.
Hoe lang duurt de opleiding voor het BE rijbewijs?
Bij Rijschool VAN DER EIJK kun je het BE rijbewijs in één dag behalen met onze dagopleiding. We bieden zowel een individuele als duo-dagopleiding aan, zodat jij snel en efficiënt kunt leren.
Wat leer ik tijdens de BE rijles?
Tijdens de BE rijles leer je hoe je veilig en vaardig rijdt met een aanhanger. Je krijgt zowel theorie (de basisregels voor het rijden met een aanhanger) als praktijkles, inclusief manoeuvres, achteruitrijden en het rijden op de snelweg.
Kan ik een aanhangerrijbewijs ook in het Engels behalen?
Ja, we bieden BE rijlessen in het Engels. Als je deze taal niet spreekt, kun je ook een tolk meenemen, die jij zelf regelt, voor extra ondersteuning.
Wat kost de BE rijopleiding?
De prijs voor onze BE rijopleiding is afhankelijk van de gekozen variant (individueel of duo) en eventuele extra lessen. Kijk voor de volledige tarieven op onze tarievenpagina.
vragen over machtigingen, toetsen en examens
Hoe vraag ik een gezondheidsverklaring aan?
Om te beoordelen of het medisch gezien verantwoord is te rijden, heeft het CBR een aantal vragen opgesteld over je gezondheid. Aan het begin van je rijopleiding ga je de gezondheidsverklaring invullen. Dit doe je via Mijn CBR.
Hoe machtig ik mijn rijschool?
Om onze rijschool te machtigen heb je een DigiD en ons opleidernummer nodig. Ons opleidernummer is: 6509W6.
Volg deze stappen:
Log in op Mijn CBR.
Klik op Opleider machtigen en daarna op Machtiging voor theorie-examen of Machtiging voor het praktijkexamen (B) of Machtiging voor het TTT (B-T)of Machtiging voor het herexamen (B-H).
- Kies de juiste categorie.
- Vul het e-mailadres in, dit is jouw eigen e-mailadres.
- Klik het soort examen of toets aan.
- Vul het opleidernummer in.
- Lees en ga akkoord met de voorwaarden.
- Klik op Ga verder.
- Controleer het e-mailadres en de naam van de opleider.
- Controleer de gegevens en klik op Machtigen.
Leerling en rijschool krijgen automatisch bericht via de mail. De machtiging is maximaal 1 jaar geldig, daarna wordt hij automatisch beëindigd.
Wat is een tussentijdse toets (TTT)?
De tussentijdse toets is een proefexamen bij het CBR, waarbij een examinator je rijvaardigheid beoordeelt. Het is niet verplicht, maar het kan nuttig zijn om je voor te bereiden op het echte examen.
Hoe bereid ik me voor op het praktijkexamen?
Zorg ervoor dat je alle verkeersregels kent, ervaring hebt met verschillende rijomstandigheden, en vertrouwt bent met de rijvaardigheden die je tijdens het examen moet demonstreren. Uiteraard helpt jouw vaste rijinstructeur jou bij het oefenen van deze specifieke vaardigheden.
Let op: Voor het aanvragen van je toets of examen moet je in het bezit zijn je theoriecertificaat, de gezondheidsverklaring hebben ingevuld en alle benodigde machtigingen hebben verleend.
Met welke auto doe ik examen?
De auto die je gebruikt voor de lessen krijg je natuurlijk ook mee op examen. Mocht er iets met de auto aan de hand zijn op het moment dat jij examen gaat doen, dan regelt jouw instructeur vervangend gelijkwaardig vervoer.
Wat moet ik meenemen naar mijn praktijkexamen of toets?
Je moet een geldig identiteitsbewijs meenemen, zoals je paspoort of ID-kaart, je zelfreflectie formulier en je theoriecertificaat. Zorg ook dat je in goede gezondheid bent, aangezien de examinator je kan vragen om een korte medische check (zoals een gezichtscontrole).
Wat gebeurt na mijn rijexamen?
Als je slaagt voor je praktijkexamen, ontvang je van de examinator een formulier waarmee je direct kunt door naar de gemeente om je rijbewijs aan te vragen. Voor de aanvraag van het rijbwijs ben je een geldige pasfoto nodig. De pasfoto moet voldoen aan de voorwaarden voor het rijbewijs. Binnen enkele dagen na je aanvraag kun je je rijbewijs ophalen bij de gemeente.
Als je zakt, krijg je feedback van de examinator over de onderdelen waarop je moet verbeteren. Deze onderdelen worden dan nog extra geoefend tijdens de extra rijlessen. Je kunt je praktijkexamen na een bepaalde periode (meestal 2 maanden) opnieuw afleggen.